NRGD Jaarverslag 2024

Voorwoord

Met trots presenteer ik u het jaarverslag 2024 van het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD). Dit is mijn eerste voorwoord sinds mijn aantreden als voorzitter in 2024 en ik kijk terug op een jaar waarin we belangrijke stappen hebben gezet in de verdere professionalisering en uitbreiding van ons register.

Het NRGD speelt een cruciale rol in de waarborging van deskundigheid binnen de rechtspleging. In 2024 hebben we deze rol verder versterkt door zowel bestaande deskundigheidsgebieden door te ontwikkelen als nieuwe gebieden te normeren en open te stellen voor registratie. Een mijlpaal was de formele opening van het deskundigheidsgebied Forensisch Financieel Onderzoek (FFO), waarmee de eerste zes deskundigen in dit vakgebied zijn geregistreerd. Ook hebben we een succesvolle pilot toetsing uitgevoerd voor Bloedspoorpatroonanalyse (BPA), waardoor dit in 2025 het 14e deskundigheidsgebied in het register zal worden.

Onze samenwerking met professionele beroepsgroepen en instituten blijft een speerpunt. Zo hebben we onze banden met de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) verder aangehaald en is de opleiding en examinering van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) tot zowel forensisch arts, forensisch patholoog, DNA-deskundige als drugsdeskundige officieel erkend. Dergelijke samenwerkingen dragen bij aan een solide en toekomstbestendig register.

Daarnaast is het belang van kwaliteitsborging wederom onderstreept, onder meer door de verplichte collegiale toetsing binnen het deskundigheidsgebied Forensisch Medisch Onderzoek (FMO). Ook de evaluatie van de Ad Hoc-instrumenten heeft aangetoond dat rapportfeedback een waardevolle bijdrage levert aan de kwaliteit van deskundigenrapportages.

Het afgelopen jaar stond niet alleen in het teken van verdieping, maar ook van verbreding. De normering van Forensische Radiologie is in gang gezet en zal in 2025 worden opengesteld voor openbare consultatie. Tegelijkertijd blijft de wens om het NRGD uit te breiden naar civiel- en bestuursrecht bestaan, al blijft dit afhankelijk van wetgeving. Een interessante ontwikkeling is dat het NRGD op verzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft onderzocht hoe het register zou kunnen bijdragen aan de kwaliteitsborging van mediators. Dit kan een belangrijke stap zijn in de richting van een breder kwaliteitsregister ten dienste van de gehele rechtspraak.

Deze vooruitgang was niet mogelijk zonder de inzet van alle betrokken deskundigen, toetsers, commissieleden en medewerkers van het NRGD. Mijn dank gaat dan ook uit naar eenieder die heeft bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van ons register.

Vooruitkijkend naar 2025 blijven we werken aan onze kernmissie: het borgen van forensische deskundigheid en het versterken van de kwaliteit van de rechtspraak. Ik zie ernaar uit om dit samen met u allen voort te zetten. Zeker in het jaar waarin we als NRGD 15 jaar bestaan.

Henk van den Heuvel Voorzitter
College gerechtelijk deskundigen (NRGD)

Dit jaarverslag biedt een overzicht op hoofdlijnen. Voor aanvullende informatie kunt u terecht op deze website. Daar kunt u zich ook aanmelden voor de NRGD-nieuwsbrief.

Over het NRGD

Het NRGD is de forensische kwaliteitsorganisatie voor de rechtspraak in Nederland. Samenwerking staat hierbij voorop, in zowel binnenen buitenland. Het NRGD zorgt ervoor dat forensisch onderzoekers en hun rapportages voldoen aan (inter)nationaal geldende normen. Daardoor kunnen belanghebbenden vertrouwen hebben in de kwaliteit van forensisch deskundigenonderzoek.

Als onafhankelijke en transparante organisatie bevordert en waarborgt het NRGD de kwaliteit van de forensische expertise. Ook wordt de ontwikkeling van de kwaliteit van het forensisch veld als geheel gestimuleerd. Het NRGD concentreert zich op regulering, advisering en kennisuitwisseling.

Het NRGD bevordert forensische deskundigheid door – samen met deskundigen en (inter)nationale ketenpartners – kwaliteitsnormen te ontwikkelen voor een breed spectrum van deskundigheidsgebieden. Per deskundigheidsgebied worden voor wat betreft de vereiste kennis, ervaring en beroepsattitude uniforme, objectieve en transparante normen gesteld.

Het NRGD waarborgt forensische kwaliteit door deskundigen die zich willen laten registreren in het register te toetsen aan de met het eigen veld vastgestelde normen en deze toetsing elke vijf jaar te herhalen en dan te toetsen aan de dan geldende normen, dan wel door erkenning van opleidingen. Het College gerechtelijk deskundigen beslist over toelating tot het register en heeft tevens de bevoegdheid over te gaan tot doorhaling indien een deskundige niet meer aan de normen voldoet.

Resultaten en ontwikkelingen 2024

  • Nieuwe voorzitter en Collegelid
  • Openstelling deskundigheidsgebied Forensisch Financieel Onderzoek;
  • Erkenning opleiding en examinering NFI
  • Erkenning NFI deskundigheidsgebieden DNA, Forensische Pathologie, Drugs en FMO
  • Pilot Bloedspoorpatroonanalyse;
  • Collegial review bij Forensisch Medisch Onderzoek verplicht;
  • Start normering Radiologie;
  • Verkennend onderzoek naar gebruik van deskundigen door de verdediging;
  • Project Versterken weerbaarheid deskundigen;
  • Doorontwikkeling wijze van toetsen NRGD
  • Overdracht voorzitterschap KleinLef
  • WODC-onderzoek naar ‘Openbare registers Justitie & Veiligheid en de Rechtspraak in relatie tot gegevensbescherming’.

Advisering

Kennisuitwisseling

Bedrijfsvoering

Realisatie