Digitaal forensisch onderzoek centraal tijdens DFRWS 2019

De zesde conferentie van de Europese Digital Forensic Research Workshops (DFRWS) vond dit jaar plaats in Oslo van 24 tot en met 26 april. Op deze internationale jaarlijkse bijeenkomst was het NRGD zowel vanuit het College als het Bureau vertegenwoordigd.

De presentaties en workshops voor en door deskundigen op het gebied van digitaal forensisch onderzoek behelsden zowel state-of-the-art research projecten, als nuttige tips en technieken voor reeds bestaande tools.

Ook dit jaar bleek dat de toepassingen van Big Data toenemen en dat we daar ook in forensische context vaker dan voorheen mee te maken hebben.

Zo kan voor de opsporing de ontwikkeling van het internet of things voordelen bieden. Wie had destijds gedacht dat we via een slimme waterkoker kunnen vaststellen dat een inbraak een inside job is? De telefoon van de inbreker maakte namelijk rond het delicttijdstip als enige contact met de waterkoker.

Toch toonden ook de ‘meer klassieke‘ geregistreerde vakgebieden binnen Digital Forensics zich hernieuwd actueel. Zo ziet men momenteel een grote toename in vraagstukken op het specialisme Multimedia door de recente ontwikkelingen rond fake news en de populariteit van apps waarmee je afbeeldingen kunt manipuleren .

Over DFRWS

DFRWS is een internationaal georiënteerde non-profit organisatie die deskundigen rondom forensische opsporing samenbrengt om nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen in het vakgebied te bespreken. Elke bijeenkomst omvat technische workshops, demo’s en presentaties over digitale forensische gegevens.

Meer informatie over DFRWS