Herzieningsverzoek zaak Arnhemse villamoord

Er wordt een tweede herzieningsverzoek ingediend bij de Hoge Raad over de Arnhemse villamoord uit 1998 waarin negen mannen werden veroordeeld op grond van de bekentenis van één verdachte.

Aanleiding is een nieuw seizoen van de journalistieke documentaireserie De Villamoord van KRO-NCRV. Volgens strafrechtadvocaat Paul Acda, die zes veroordeelden bijstaat, zit daarin genoeg nieuwe informatie om de zaak te heropenen.

In een interviewserie op nrgd.nl eerder dit jaar, sprak Acda over het belang van zorgvuldige procedures en de rol van deskundigen in strafzaken:

‘De inhoudelijke kennis die van een deskundige wordt gevraagd is erg complex. De rechter komt daarmee op afstand te staan. Je ziet een tendens dat de deskundige hierdoor steeds meer op de stoel van de rechter komt te zitten. Dat een rechter eigenlijk zegt: ’Bepaalt u maar wat het meest plausibele scenario is’.

Over het NRGD

Het NRGD verbindt de forensische wetenschap en de rechtspraak. Het NRGD stelt kwaliteitsnormen op voor deskundigheidsgebieden en toetst experts. Gecertificeerde deskundigen dragen bij aan een zorgvuldige en betere rechtspraak.

Zo biedt het NRGD kwaliteitswaarborgen bij de inzet van forensische kennis, van DNA tot gigabyte en van handschrift tot vuurwapen. Kwaliteit blijft op peil door nationale en internationale kennisdeling, signalering, certificering en accreditatie. Ook daarvoor zet het NRGD zich in.