Reglement bezwaaradviescommissie NRGD

Het College gerechtelijk deskundigen,

Gelet op artikel 9 van het Bestuursreglement College gerechtelijk deskundigen en de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht;

Heeft besloten het volgende reglement voor de bezwaaradviescommissie vast te stellen. 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In dit reglement wordt verstaan onder:

  1. het Bestuursreglement: het Bestuursreglement College gerechtelijk deskundigen;
  2. het register: het landelijk openbaar register, met als volledige benaming het Nederlands register gerechtelijk deskundigen (NRGD), bedoeld in artikel 51k van het Wetboek van Strafvordering;
  3. het College: het College gerechtelijk deskundigen, bedoeld in artikel 3 van het Besluit register deskundige in strafzaken;
  4. Voorzitter: de voorzitter van een bezwaaradviescommissie, niet zijnde de voorzitter van het College gerechtelijk deskundigen;
  5. Secretaris: de secretaris van een bezwaaradviescommissie, niet zijnde de secretaris van het College gerechtelijk deskundigen;
  6. belanghebbende: een belanghebbende als bedoeld in artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht ofwel degene wiens belang rechtstreeks bij het besluit is betrokken;
  7. bezwaar: bezwaar als bedoeld in artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht tegen een besluit van het College.

Artikel 2 Taak bezwaaradviescommissie

Overeenkomstig artikel 9 van het Bestuursreglement en met inachtneming van dit reglement heeft een bezwaaradviescommissie tot taak het College te adviseren in die gevallen waarin een bezwaarschrift is ingediend tegen een registratie, de afwijzing van een aanvraag tot (her)registratie, de doorhaling van een registratie of de afwijzing van een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur.

Artikel 3 Samenstelling bezwaaradviescommissie

  1. Een bezwaaradviescommissie bestaat uit een onafhankelijke voorzitter en tenminste twee leden.
  2. Een bezwaaradviescommissie wordt ondersteund door een secretaris. De secretaris heeft geen zitting in een bezwaaradviescommissie.
  3. Wanneer bezwaar wordt gemaakt tegen de afwijzing van een aanvraag tot (her)registratie of de doorhaling van een registratie en het bezwaar ontvankelijk is, neemt in ieder geval één vakdeskundige uit het deskundigheidsgebied van de belanghebbende zitting in een bezwaaradviescommissie. Leden van de toetsingsadviescommissie, die betrokken zijn geweest bij de beoordeling van de aanvraag tot (her)registratie of de beslissing tot doorhaling, kunnen geen deel uitmaken van de commissie.

Toelichting

Wanneer voor het afdoen van het bezwaarschrift specifieke vakdeskundigheid is vereist, bestaat decommissie in ieder geval uit één vakdeskundige uit het deskundigheidsgebied van de belanghebbende. Dat zal aan de orde zijn wanneer er bezwaar wordt gemaakt tegen de afwijzing van een aanvraag tot (her)registratie of de doorhaling van een registratie en het bezwaar ontvankelijk is.

Artikel 4 Benoeming bezwaaradviescommissie

  1. Het College benoemt de voorzitter, de secretaris en de leden van de bezwaaradviescommissie.
  2. De voorzitter, de secretaris en de leden worden benoemd voor een periode van vier jaar en kunnen na afloop van hun eerste zittingsperiode nog eenmaal worden benoemd. Het College kan op grond van gewichtige redenen een langere zittingsperiode toestaan.

Toelichting

Het College kan meerdere voorzitters en secretarissen benoemen. De voorzitters zullen bij toerbeurt het voorzitterschap op zich nemen. Ook de secretarissen nemen bij toerbeurt zitting in de commissie.

Artikel 5 Hoorzitting

  1. Een verzoek om verdaging van de hoorzitting wordt slechts ingewilligd in uitzonderlijke omstandigheden en indien daarom zo spoedig mogelijk en schriftelijk gemotiveerd wordt verzocht.
  2. De hoorzitting vindt omwille van privacy redenen in beginsel niet in het openbaar plaats.

Artikel 6 Onpartijdigheid

De voorzitter en de leden van een bezwaaradviescommissie nemen niet deel aan de behandeling van een bezwaarschrift indien daarbij hun onpartijdigheid in het geding is.

Artikel 7 Geheimhoudingsplicht

De voorzitter, de secretaris en de leden van een bezwaaradviescommissie zijn verplicht hetgeen hun in deze functie ter kennis is gekomen, niet verder bekend te maken dan voor de behandeling van het geschil noodzakelijk is.

Artikel 8 Algemene wet bestuursrecht

Een bezwaaradviescommissie neemt de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht in acht.

Artikel 9 Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking met ingang van de dag waarop het op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt.

Utrecht, 11-07-2017
Het College gerechtelijk deskundigen,
F.A.M. Bakker