Meer dan 1000 individuele forensische deskundigen getoetst

NRGD heeft een mooie mijlpaal bereikt: er zijn meer dan 1000 ‘unieke’ individuele forensische deskundigen, actief op meer dan 10 deskundigheidsgebied, één of meerdere keren getoetst. Dit heeft geleid tot een goed gevuld register met onder andere 188 forensisch psychiaters, 308 forensisch psychologen/orthopedagogen, 30 DNA-deskundigen en 12 forensisch artsen.

Het NRGD is startte in 2009 met het normeren van verschillende deskundigheidsgebieden. In de eerste jaren is begonnen met het normeren van de deskundigheidsgebieden DNA-onderzoek, Forensische Psychiatrie, Forensische Psychologie en Forensische Orthopedagogiek (FPPO), Handschriftonderzoek en Forensische Toxicologie. In 2010 zijn tevens de eerste individuele forensisch deskundigen binnen deze deskundigheidsgebieden getoetst en is het register opengesteld. In de jaren daarna heeft het NRGD jaarlijks steeds gemiddeld één nieuw deskundigheidsgebied genormeerd en opengesteld voor registratie en kunnen forensische deskundigen zich op meer dan 10 deskundigheidsgebieden laten toetsen bij het NRGD.

Het register bevat niet alleen Nederlandse deskundigen; ook een aantal internationale deskundigen is, na een inhoudelijk toetsing, toegelaten tot het register. Het gaat dan bijvoorbeeld om deskundigen die actief zijn binnen Digitaal Forensisch Onderzoek, Handschriftonderzoek en Forensische Pathologie.

De komende jaren zal het NRGD nog verder groeien. In 2024 breidt het NRGD het register verder uit met de deskundigheidsgebieden Bloedspoorspoorpatroonanalyse, Forensisch Financieel Onderzoek en Forensische Radiologie. Om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen, kunt u zich aanmelden op de NRGD-nieuwsbrief of houdt u onze LinkedIn pagina in de gaten.