'Forensisch onderzoek is steeds vaker leidend in de bewijsconstructie'

Interview met senior forensisch officier van justitie Sigrid Planting

Sigrid Planting is senior forensisch officier van justitie op het Arrondissementsparket Oost-Nederland, met 90 officieren van justitie het grootste parket van Nederland. Haar taak: toezicht houden op de forensische opsporing en kwaliteit daarvan en gevraagd en ongevraagd advies geven. Een openhartig gesprek over quota, betrokken distantie, stukken van overtuiging en het belang van forensische awareness.

Interview met senior forensisch officier van justitie Sigrid Planting

Sigrid Planting
Beeld: ©NRGD

Legal Psychology: twee jaar na openstelling

Het NRGD is sinds mei 2017 opengesteld voor aanvragen op het deskundigheidsgebied Legal Psychology (Rechtspsychologie). Sindsdien zijn er zeven rechtspsychologen opgenomen in het NRGD en kunnen zij rechtstreeks door het OM worden benoemd.

Rechtspsychologie: twee jaar na openstelling

Handschrift: terugblikken en vooruitkijken

Het deskundigheidsgebied Handschrift is één van de eerste gebieden die het NRGD heeft genormeerd. Tien jaar later heeft dit gebied een ontwikkeling doorgemaakt waarbij één van de belangrijkste gebeurtenissen het afstoten van dit deskundigheidsgebied door het NFI was. Het gevolg hiervan is dat handschriftonderzoek alleen nog maar plaatsvindt bij private partijen.

Handschrift: terugblikken en vooruitkijken

Samenwerken aan kwaliteit forensische opsporing

Sinds 2018 bespreken NRGD en Politie tweemaal per jaar de stand van zaken voor wat betreft kwaliteits- en deskundigheidsbevordering van forensische opsporing. In het indicatieve politieonderzoek is het van belang dat de overgang naar de bewijsvoering degelijk ingeregeld is.

Het NRGD en de Politie onderzoeken op verschillende terreinen binnen de klassieke forensische opsporing en de digitale opsporing hoe zij elkaar kunnen helpen en versterken. Een voorbeeld daarvan is samenwerking op het gebied van Bloedspoor Patroon Analyse (BPA).

Samenwerken aan kwaliteit forensische opsporing

ISO: kwaliteitsstandaard voor het forensische proces

Het NRGD nam deel aan een internationale ISO-werkgroep met als doel kwaliteitsborging van forensisch technisch onderzoek van 18 tot en met 22 november.

Gezamenlijk werken de deelnemers aan de totstandkoming van een internationale kwaliteitsstandaard (ISO 21043) die uiteindelijk de hele keten, van plaats delict tot rechtbank, moet gaat normeren. Daarbij is ruimte voor ‘nationale opvattingen’ over de uitvoering van onderzoek, analyse en rapportage.

ISO: kwaliteitsstandaard voor het forensische proces

ISO Singapore
Beeld: ©NRGD