Rapport WODC: evaluatie van het NRGD

Rapport WODC: evaluatie van het NRGD

Op verzoek van het WODC heeft onderzoeksbureau DSP-groep in 2020 een evaluatieonderzoek uitgevoerd naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het functioneren van het NRGD. Uit het rapport blijkt dat het NRGD een kwalitatief goede output levert op het gebied van normering, toetsing en registratie.

Daarmee draagt het NRGD – volgens het rapport - in belangrijke mate bij aan het doel van de Wet deskundige in strafzaken om het vertrouwen in de rechtspraak te versterken door het realiseren van kwaliteitsverbeteringen in de forensische advisering.

Rapport WODC: evaluatie van het NRGD

Rapport WODC
Beeld: ©NRGD

Coronacrisis: coulanceregeling bij herregistratie opnieuw verlengd

Begin april heeft het NRGD bekend gemaakt rapporteurs zo veel mogelijk tegemoet te komen wanneer zij door maatregelen rondom het coronavirus Covid-19 niet kunnen voldoen aan de basiseisen voor herregistratie, zoals uren intervisie en deskundigheidsbevordering, aantallen rapporten of het opnieuw behalen van de tekenbevoegdheid. Deze regeling gold in eerste instantie voor rapporteurs van wie de NRGD-registratie per 1 april, 1 mei, 1 juni, 1 juli of 1 augustus 2020 zou verlopen. Het NRGD heeft, gezien de huidige situatie, besloten de coulanceregeling te verlengen tot 1 januari 2021.

Coronacrisis: coulanceregeling bij herregistratie opnieuw verlengd

Interview Tekort aan gedragsdeskundige rapporteurs
Beeld: ©NRGD

Consultatie beoordelingskader voor Forensisch Medisch Onderzoek

De afgelopen maanden heeft het NRGD samen met het Forensisch Medisch Genootschap (FMG) gewerkt aan een concept beoordelingskader voor het deskundigheidsgebied Forensisch Medisch Onderzoek. Graag stellen wij alle deskundigen die werkzaam zijn binnen en met dit expertisegebied en de gebruikers van het register in de gelegenheid om te reageren van 22 juli tot en met 7 september 2020.

Consultatie beoordelingskader voor Forensisch Medisch Onderzoek

Beoordelingskader voor Forensisch Medisch Onderzoek

Kwaliteit in de forensische keten

Begin juni organiseerde het NRGD in Utrecht een kwaliteitsoverleg met diverse forensische organisaties. In een 'corona-proof' setting is gesproken over de hoofdlijnen in ieders kwaliteitsmeerjarenvisie en hoe elkaar daarin te versterken. Vertegenwoordigers van de politie, OM, NFI en ZM namen deel aan deze kwaliteitsmiddag met hoofdadvocaat-generaal Remco van Tooren als voorzitter.

Kwaliteit in de forensische keten

NRGD jaarverslag 2019

In 2019 werkte het NRGD verder aan de normering van de deskundigheidsgebieden DNA-activity en Gun Shot Residu (GSR, Schotresten). Verder is gestart met het vaststellen van competenties voor de forensisch artsen. Daarnaast heeft het College de opleiding tot pro Justitia Rapporteur van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) erkend.

Per 1 januari 2020 worden geslaagde cursisten van de PJ-opleiding, lichting 2016 en later, niet meer inhoudelijk door het NRGD getoetst. Geslaagde cursisten van de PJ-opleiding (circa 35 per jaar) komen nu op basis van een administratieve toets in het NRGD-register. Dat scheelt tijd en belasting.

NRGD jaarverslag 2019

NRGD Jaarverslag 2019
Beeld: ©NRGD