Openstelling Forensisch Medisch Onderzoek (FMO)

Openstelling Forensisch Medisch Onderzoek (FMO)

Gedurende twee jaar heeft het NRGD in overleg met het veld gewerkt aan het Beoordelingskader Forensisch Medisch Onderzoek.
Het College gerechtelijk deskundigen heeft het beoordelingskader vastgesteld. Het deskundigheidsgebied Forensisch Medisch Onderzoek wordt per 1 december 2021 opengesteld voor aanvragen om registratie.

De omlijning van het deskundigheidsgebied sluit aan bij de huidige praktijk. De operationele afspraken en waarborgen die tussen ketenpartners bestaan, blijven daarmee in stand. Dit deskundigheidsgebied kent twee deelgebieden: Forensisch Medisch Onderzoek bij meerderjarigen en bij minderjarigen.
Het NRGD heeft besloten om te kiezen voor een groeimodel, waarbij in eerste instantie de meest ervaren én aanvullend opgeleide artsen een aanvraag kunnen doen.

Wij geven forensisch artsen de tijd om hun dossier voor registratie samen te stellen en zullen daarom vanaf 1 januari 2022 aanvragen in behandeling nemen. De eerste aanvragen zullen wij geclusterd toetsen. De documenten die uw nodig heeft om uw aanvraag om registratie te doen, kunt u vanaf 1 december 2021 vinden op onze website. Heeft u vragen over het beoordelingskader, raadpleeg dan onze veel gestelde vragen FMO, of neem contact op met het NRGD via beheer@nrgd.nl.

Openstelling Forensisch Medisch Onderzoek (FMO)

Interview met forensisch artsen Cécile Woudenberg en Wilma Duijst

‘Ongeveer 200 jaar geleden dachten we: als er ergens een lijk ligt dat blijft liggen, dan is dat een bedreiging voor de volksgezondheid. Iemand moet naar dat lijk kijken. Zo is ons vak als gemeentelijk lijkschouwer ontstaan.´
Wilma Duijst is forensisch arts in IJsselland en hoogleraar Forensische Geneeskunde en Gezondheid in Maastricht. Cécile Woudenberg is forensisch arts in de regio Haaglanden en instituutsopleider bij de NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health). Eind volgend jaar hoopt ze te promoveren op de organisatie van de lijkschouw in Nederland.

Een gesprek over het werk als forensisch arts en de ontwikkelingen van het vakgebied Forensische Geneeskunde. Zowel Wilma als Cécile hebben meegewerkt aan het normeren van het deskundigheidsgebied Forensisch Medisch Onderzoek bij het NRGD.

Interview met forensisch artsen Cécile Woudenberg en Wilma Duijst

Interview met forensisch pathologen Wim Van de Voorde en Bart Latten

Wim Van De Voorde en Bart Latten zijn beiden gedreven forensisch pathologen en geven ons een kijkje in de wereld van de forensische pathologie in een gesprek over hun werk en over samenwerking in de forensische keten.

‘Ik denk dat wij de grootste twijfelaars zijn. Vaak is er al een hypothese gevormd. Wij zijn degenen die zeggen: ‘Wacht eens, er zijn ook nog andere mogelijkheden die we moeten uitzoeken.’ Dat is geen onwil. Wij zijn de grootste critici van onszelf.’
Wim: ‘Internationale forensisch pathologen - betrokken bij de Normadvies- en beoordelingscommissie Forensische Pathologie - hebben op verzoek van het NRGD het systeem in Nederland beoordeeld in een Position Paper Forensic Pathology. Er werd kritisch gekeken naar de vaststelling dat de forensisch pathologen van het NFI zo weinig naar een plaats delict gaan. Wij zouden hier graag wat aan willen veranderen.’

Interview met forensisch pathologen Wim Van de Voorde en Bart Latten

Position Paper Forensic Pathology

Tijdens intervisies is door de toetsers Forensische Pathologie van het NRGD opgemerkt dat in Nederland de forensisch pathologen doorgaans beperkt rapporteerden over de zogenoemde manner of death. Deels wordt dit verklaard door de verschillende rollen van de forensisch arts en de forensisch patholoog in Nederland.

Als resultaat van een (internationale)kwaliteitsdiscussie op welke wijze de NRGD-normen moeten worden begrepen, is het gezamenlijke standpunt van de toetsers Forensische Pathologie opgenomen in het Position Paper Forensic Pathology. Kort samengevat, pleitten de toetsers voor een grotere informatieve waarde van contextinformatie rond het overlijden.

Position Paper Forensic Pathology