ISO-richtlijn voor Forensisch Onderzoek

‘Waarheidsvinding is niet zomaar het geven van een mening’

Hoe kunnen forensische wetenschappers in de rechtbank objectieve en bruikbare uitspraken doen? Daar is nu een internationale richtlijn voor. Vijftien landen werkten mee aan de totstandkoming van deze nieuwe ISO-richtlijn en vanuit Nederland schreven het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) samen met de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) mee aan de nieuwe ISO-standaard.

Lees het hele nieuwsbericht

'Rapporteren is niet niks, het is echt een vak apart'

‘Je hebt zeven weken. Dan moet het conceptrapport klaar zijn voor feedback. De week erop gaat het eindrapport naar de opdrachtgever. Zo is dat wettelijk bepaald.’ Josee van Balen is opgeleid als arbeids- en organisatiepsycholoog en werkt als coördinator opleidingen bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). De kern daarvan is de opleiding voor pro Justitia-rapporteurs, waar jaarlijks circa 40 rapporteurs starten met hun opleiding. Een gesprek over schrijven, schrappen en de rol van supervisie.

Lees het hele interview met Josee van Balen

'Ik hoop dat EUREX helpt fouten toe te geven en te herstellen'

Linda Geven is assistent professor rechtspsychologie aan de Universiteit Leiden. Samen met collega-rechtspsychologen Jenny Schell-Leugers en Teresa Schneider stond ze aan de wieg van EUREX, de Europese databank voor gerechtelijke dwalingen. Die overtreft de eerste verwachtingen en bevat inmiddels 123 zaken uit 17 landen. ‘Als ik een rapport of artikel schrijf, moet ik duidelijk maken hoe vaak sprake is van gerechtelijke dwalingen. Dan haal ik er Amerikaanse cijfers bij en krijg ik vaak de vraag hoe het dan zit in Nederland en in Europa. En zo ontstond het idee een Europese databank op te bouwen.’

Lees het hele interview met Linda Geven

Rapporteren in een forensische context vraagt aanvullende kwaliteitseisen

Rapporteren in een forensische context vraagt om competenties die in het werk als GZ-psycholoog of psychiater niet altijd aan bod komen. Het forensische is echt een vak apart en daarom gelden er aanvullende kwaliteitseisen. Met de NRGD-registratie kan de rapporteur laten zien over de vereiste competenties te beschikken voor het rapporteren, waardoor hij of zij eenvoudig kan worden benoemd in een strafzaak. Opgaan voor herregistratie in het NRGD is vergelijkbaar met examen doen. Het is niet meer dan logisch dat dit spanning met zich meebrengt. Els de Jong, beleidsjurist bij het NRGD, neemt deelnemers aan Refereerbijeenkomst: NRGD, op 22 april 2024, mee in de wereld van de kwaliteitsborging van het pro Justitia rapporteren en de toetsing bij het NRGD.