NRGD jaarverslag 2018

NRGD jaarverslag 2018

Er is een toename van het aantal gecertificeerde deskundigheidsgebieden in het strafrecht, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van Schotresten en DNA activity.

Ook breidt het NRGD zijn rol als kwaliteitsinstituut uit over andere rechtsgebieden. De Nederlandse Vereniging voor Medisch Specialistische Rapportage (NVMSR) verzocht het NRGD een honderdtal medisch specialisten op te nemen in het register. Het College is bereid om dit te doen en er vindt overleg plaats met het ministerie over de mogelijkheden om deze groep toe te voegen.

NRGD jaarverslag 2018

Jaarverslag 2018

Resultaten enquête vermelding geslacht register

Het College heeft tijdens de collegevergadering van 5 december 2019 besloten om het geslacht van deskundigen te verwijderen van het openbaar register voor alle gebieden, behalve voor FPPO en Rechtspsychologie (en eventueel toekomstige gebieden) waarbij er een aanmerkelijk belang is.

Resultaten enquête vermelding geslacht register

Bewijsstukken intervisie goed bewaren

Ter beperking van administratieve last hoeft u niet standaard de bewijsstukken van gevolgde intervisie mee te sturen. Het NRGD controleert dat steekproefsgewijs.

Uit een evaluatie blijkt dat niet iedereen presentielijsten kan overleggen waaruit af te leiden valt dat de intervisie daadwerkelijk is gevolgd.

Het NRGD zal doorgaan met het steekproefsgewijs controleren van de bewijsstukken van de gevolgde intervisie.

Bewijsstukken intervisie goed bewaren

Professionele ontmoeting

Digitaal forensisch onderzoek centraal tijdens DFRWS 2019

De zesde conferentie van de Europese Digital Forensic Research Workshops (DFRWS) vond dit jaar plaats in Oslo van 24 tot en met 26 april. Op deze internationale jaarlijkse bijeenkomst was het NRGD zowel vanuit het College als het Bureau vertegenwoordigd.

Digitaal forensisch onderzoek centraal tijdens DFRWS 2019

DFRWS 2019

Het werk van Gina Doekhie ‘lijkt wel wat op CSI’

Digitaal forensisch advies wordt steeds belangrijker in de civiele rechtspraak en het strafrecht. Onderzoek moet op de juiste manier worden uitgevoerd, zodat het door een rechter kan worden geaccepteerd. Een interview (samenvatting) met Gina Doekhie, forensisch security-expert bij Fox-IT en ingeschreven in het Nederlands Register Gerechtelijke Deskundigen (NRGD).

Het werk van Gina Doekhie ‘lijkt wel wat op CSI’

Gina Doekhi
Beeld: ©NRGD

Nationale Politie geaccrediteerd voor vingersporen

De Nationale Politie is door de Raad voor Accreditatie (RvA) geaccrediteerd voor uitvoering van vingersporenonderzoek. Het NRGD ziet dit als een positieve ontwikkeling.

Nationale Politie geaccrediteerd voor vingersporen

Expertmeeting rechtspsychologie

Het NRGD organiseerde onlangs een expertmeeting voor rechtspsychologen uit binnen- en buitenland. Doel was gezamenlijk te onderzoeken of er verschillen bestaan tussen landen voor wat betreft de kerncompetenties en het rapporteren binnen het vakgebied.

Expertmeeting rechtspsychologie

Herhaling: zelf aanmelden nieuwsbrief NRGD niet meer nodig

Om ervoor te zorgen dat iedereen goed geïnformeerd is en blijft, heeft het NRGD besloten de nieuwsbrief te sturen naar alle deskundigen die in het register zijn opgenomen of van wie een aanvraag wordt behandeld.

Zelf aanmelden nieuwsbrief NRGD niet meer nodig