‘Op de Plaats Delict (PD) krijgt de politie maar één keer de kans sporen veilig te stellen'

Interview met teamchef vakspecialistisch onderwijs Marco van der Gaag

‘Op de Plaats Delict (PD) krijgt de politie maar één keer de kans sporen veilig te stellen. Daarin verschillen we van alle andere partijen, die later aankomen. Dat moet goed gaan. Dat zullen we altijd blijven verzorgen. Dat is ‘des polities’. De start van de bewijsketen.’

Marco van der Gaag is teamchef vakspecialistisch onderwijs op de Politieacademie, verantwoordelijk voor forensisch opsporingsonderwijs. Jaarlijks volgen meer dan 4000 studenten in Apeldoorn en op 9 andere locaties vakopleidingen in basispolitiezorg en specialistische vakken, van de inzet van ME en grootschalig optreden tot heimelijke opsporing en forensische opsporingstechnieken. Een gesprek over vergrijzing, modulair onderwijs, het belang van lessons learned en nieuwe coalities binnen en buiten de strafrechtketen.

Interview met teamchef vakspecialistisch onderwijs Marco van der Gaag

Politieacademie logo

Opname forensisch artsen in register NRGD

Het NRGD heeft met het bestuur van de beroepsorganisatie van de forensisch geneeskundigen (FMG) gesproken over een nieuwe tweejarige opleiding voor forensische artsen. Daarbij heeft het FMG de wens uitgesproken dat deelnemers na afronding van de opleiding opgenomen worden in het register van het NRGD.

Opname forensisch artsen in register NRGD

Visie op forensisch onderzoek

Minister Grapperhaus stuurde onlangs zijn visie op forensisch onderzoek naar de Tweede Kamer. De visie is tot stand gekomen in goed overleg met het OM, de Politie, het NFI, het NRGD, het LUMC en Eurofins/TMFI.

Het belang van forensisch onderzoek voor opsporingsonderzoeken en de bewijsvoering in strafzaken neemt toe. Door ontwikkelingen in de technologie en in de forensische wetenschap leveren steeds meer sporen steeds beter bewijs op.

Visie op forensisch onderzoek

ISO-bijeenkomst forensisch technisch onderzoek

Van 19 tot en met 24 november nam het NRGD deel aan een internationale ISO-bijeenkomst in Mexico met als doel kwaliteitsborging van forensisch technisch onderzoek.
ISO-bijeenkomt Mexico

Inmiddels is één vakinhoudelijke norm afgerond. Deze betreft Recognition, recording, collecting, transport and storage of items. Deze norm is van groot belang voor het forensisch onderzoek op de plaats delict. Gezamenlijk zullen de deelnemers van de Nederlandse NEN-commissie (Politie, Openbaar Ministerie, de laboratoria van NFI, TMFI en FLDO, departement van Justitie en NRGD) een bijeenkomst houden rond de introductie van deze norm.

ISO-bijeenkomst forensisch technisch onderzoek

Gratis cursus strafrecht voor buitenlandse deskundigen

Als buitenlands deskundige verwelkomen wij uw inschrijving in het onafhankelijke NRGD deskundigenregister maar wij begrijpen dat een aanvraag een drempel kan lijken. Om te voldoen aan het criterium ‘voldoende kennis van het Nederlands recht’ hebben wij een eendaagse rechtencursus Engels georganiseerd, waarvoor u zich gratis kunt aanmelden. Ook de reis- en verblijfkosten worden vergoed.

Free Dutch law course for non-natives in Dutch