Benoeming nieuw collegelid NRGD

Benoeming nieuw collegelid NRGD

Het NRGD is verheugd te melden dat de heer dr. R.F. (Robert) Ferdinand per 1 februari 2021 als collegelid van het College van het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) is benoemd.

De heer Ferdinand is kinder- en jeugdpsychiater in de forensische zorg en in de GGZ. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de behandeling van complexe problematiek.

Benoeming nieuw collegelid NRGD

Ferdinand Crop
Beeld: ©NRGD

Afscheid collegelid NRGD

De heer prof. dr. J.W. (Ko) Hummelen heeft op 1 januari 2021 afscheid genomen als lid van het College gerechtelijk deskundigen. De heer Hummelen was sinds 1 maart 2014 actief als gerechtelijk deskundige lid in het College.

Afscheid collegelid NRGD

Engelse Regulator roept op tot verandering

Forensic Science Regulator (UK) dr. Gillian Tully heeft haar laatste jaarverslag gepresenteerd waarin ze vaststelt dat delen van de forensische keten in een precaire positie verkeren en er een dringende behoefte is aan fundamentele veranderingen.

Naast kritiek ziet de Regulator ook positieve ontwikkelingen als: robuustere testmethoden, verbeterde betrouwbaarheid van resultaten en meer bewijs van bekwaamheid binnen de forensische wetenschap.

Engelse Regulator roept op tot verandering

Interview met strafrechtadvocaat Paul Acda

‘Mijn vader zat in het bedrijfsleven en mijn neven werden ondernemer. Dat pad lag dus voor de hand. Maar onze buurvrouw was strafrechter en ik vond de boeken van John Grisham fascinerend. Ik begon als student economie en bedrijfskunde, maar had een vriend die rechten studeerde en op een gegeven moment wist ik: ’Ik ga rechten doen en word strafrechtadvocaat’. Paul Acda, advocaat in Roermond, is gefascineerd en positief kritisch over forensische deskundigheid in strafzaken. Een gesprek over internationalisering, tegenspraak en Trojaanse paarden.

Interview met strafrechtadvocaat Paul Acda

Paul Acda
Beeld: ©NRGD

Nieuw deskundigheidsgebied Forensische Accountancy

Het aandeel financieel-economische delicten in de Nederlandse misdaadcijfers wordt steeds groter. Denk aan diverse soorten fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Het NRGD werkt dan ook momenteel aan de normering van Forensische Accountancy als nieuw deskundigheidsgebied.

Nieuw deskundigheidsgebied Forensische Accountancy

Deskundigheidsgebied Forensische Accountanc

Enquête: het belang van risicocommunicatie

Met deze studie willen we inzicht verkrijgen in de relatie tussen de wijze waarop bij geweldplegers de uitkomsten van risicotaxaties worden gecommuniceerd en de hierop volgende oordeels- en besluitvorming. Risicocommunicatie is een belangrijk thema, omdat het de link vormt tussen risicotaxatie en risicomanagement. Een onjuist uitgevoerde of gecommuniceerde risicotaxatie kan grote gevolgen hebben voor de beoordeelde of de maatschappij. Onderzoek naar risicocommunicatie is echter nog schaars. 

Om kennis op gebied van risicocommunicatie te vergroten hebben we uw input nodig! Deelname aan de studie zal ongeveer 15 minuten van uw tijd vragen.

Enquête: het belang van risicocommunicatie