NRGD: Kwaliteit voorop in samenwerking met Cito Zakelijk

Achter de schermen bij het NRGD: Kwaliteit voorop in samenwerking met Cito Zakelijk

Het NRGD werkt continue aan de verdere verbetering van de kwaliteit van de processen die bij beoordelingen van deskundigen komen kijken. Een belangrijk onderdeel daarbij is inzichtelijk maken hoe de toetsing verloopt en langs welke weg een kwalitatief eindoordeel tot stand komt. Maar hoe maak je zo’n proces transparant?

Samen met Cito zocht het NRGD naar nieuwe wegen om de kwalitatieve beoordeling inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Willem-Jan van Gendt, Business Consultant bij Cito Zakelijk: ‘De samenwerking resulteert onder andere in een begeleidingstraject om tot een beoordelingsinstrument te komen dat de transparantie van de toetsing verder vergroot.'

De toetsing getoetst: NRGD en Cito werken aan transparant beoordelingsproces

Cito Zakelijk
Beeld: ©Gijs Versteeg

Meer dan 1000 individuele forensische deskundigen getoetst

NRGD heeft een mooie mijlpaal bereikt: er zijn meer dan 1000 ‘unieke’ individuele forensische deskundigen, actief op meer dan 10 deskundigheidsgebied, één of meerdere keren getoetst. Dit heeft geleid tot een goed gevuld register met onder andere 188 forensisch psychiaters, 308 forensisch psychologen/orthopedagogen, 30 DNA-deskundigen en 12 forensisch artsen. De komende jaren wil het NRGD nog verder groeien. Dit jaar en in 2024 breidt het NRGD het register verder uit met de deskundigheidsgebieden Bloedspoorspoorpatroonanalyse, Forensisch Financieel Onderzoek en Forensische Radiologie.

Meer dan 1000 individuele forensische deskundigen getoetst

NIFP behaalt mooie resultaten met NRGD-erkende pro Justitia opleiding

Het NRGD feliciteert het NIFP met de mooie resultaten van de pro Justitia opleiding en Josee van Balen als Coördinator Opleiding in het bijzonder. De tweejarige pro Justitia opleiding van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie is enkele jaren geleden volledig gemoderniseerd en daarna in 2019 gevisiteerd en erkend door het NRGD. Pas opgeleide rapporteurs worden, na het behalen van hun diploma, ‘automatisch’ voor twee jaar geregistreerd in het NRGD. De rapporteurs laten zo zien dat hun werk aan de wettelijk gestelde kwaliteitseisen voldoet.

ENFSI EWG Firearsm / GSR Meeting Brussel

Was het moord of zelfmoord? Het onderzoek naar schotresten, wapens en munitie kan doorslaggevend zijn bij het beantwoorden van deze vraag. Tijdens de European Network of Forensic Science Institutes - ENFSI EWG Firearsm / GSR Meeting in Brussel werden kennis en ervaringen gedeeld over onder meer 3D-geprinte vuurwapens en het gebruik van AI bij onderzoek naar geweerschotresten. Het NRGD gaf een presentatie over het werk van het NRGD en het standaardisatieproces van onderzoek naar schotresten en forensisch wapen- en munitieonderzoek.