Symposium 10 jaar NRGD

Symposium 10 jaar NRGD

Op donderdag 4 november vierde het NRGD haar tienjarig bestaan in Tivoli Vredenburg. Gezamenlijk keken we terug op inmiddels elf jaar verbinding tussen recht en wetenschap, door COVID-19 een jaartje later dan gepland. Wij bedanken nogmaals onze sprekers (Martijn Egberts, Sabine Roza en Peter van Koppen) voor de informerende en inspirerende speeches.

Aan het eind van een geslaagde middag overhandigde voorzitter van het College gerechtelijk deskundigen Eric Bakker het jubileumboek 'Recht en Wetenschap verbonden' aan directeur Michel Smithuis. In het boek zijn naast een terugblik en toekomstvisie, een aantal interviews opgenomen met professionals die werkzaam zijn in de forensische keten.

Symposium 10 jaar NRGD

Erkenning opleiding NVMSR

Het College gerechtelijk deskundigen heeft ingestemd met de erkenning van de opleiding van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Specialistische Rapportage (NVMSR). Dit betekent dat de leden van de NVMSR voldoen aan de normen die het NRGD aan deskundigen stelt. Daarmee is een volgende stap gezet naar uitbreiding van het NRGD met deskundigen die rapporteren in civiele en bestuurlijke zaken.

Erkenning opleiding NVMSR

Openstelling Forensisch Medisch Onderzoek (FMO)

Gedurende twee jaar heeft het NRGD in overleg met het veld gewerkt aan het Beoordelingskader Forensisch Medisch Onderzoek. Het College gerechtelijk deskundigen heeft het beoordelingskader vastgesteld. Het deskundigheidsgebied Forensisch Medisch Onderzoek is per 1 december 2021 opengesteld voor aanvragen om registratie. De documenten die uw nodig heeft om uw aanvraag om registratie te doen, kunt u vinden op de startpagina van Forensisch Medisch Onderzoek.

Openstelling Forensisch Medisch Onderzoek (FMO)

Adviesrapport gemeentelijke lijkschouw

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft in de periode tussen oktober 2020 en juni 2021 verkennend onderzoek uitgevoerd naar de gemeentelijke lijkschouw door forensisch artsen. In de gezamenlijke brief van VWS, BZK en JenV aan de Tweede kamer staat dat de IGJ constateert dat de continuïteit in de uitvoering van een goede lijkschouw gevaar loopt, omdat de randvoorwaarden voor de uitoefening van het beroep van de forensisch arts onder druk staan.

DNA deskundigen geregistreerd op activiteitenniveau

Humaan DNA Analyse en Interpretatie - Activiteiten niveau is binnen het NRGD het eerste deskundigheidsgebied dat zich hoofdzakelijk richt op onderzoek op het activiteitenniveau. Daarbij gaat het niet om de vraag van wie het DNA afkomstig is, maar hoe en wanneer het is achtergelaten. Dergelijke vragen worden steeds belangrijker in strafzaken. Inmiddels kent het NRGD-register 4 deskundigen die zich hierin specialiseren. Al in 2018 zijn de eerste stappen gezet om, gezamenlijk met het internationale veld, dit gebied te normeren. In 2021 heeft het College gerechtelijk deskundigen het normenkader vastgesteld.

DNA deskundigen tekenbevoegd op activiteitniveau

In de media

Nick Dankerlui en Peter-Paul Bender over het tekort aan forensisch artsen

Bron: NPO Radio 1
Gemeenten dreigen een tekort aan lijkschouwers te krijgen. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd: 'Veel forensisch artsen gaan binnenkort met pensioen, terwijl er veel te weinig nieuwe worden opgeleid', aldus de inspectie. Ook is er onder jeugdige artsen weinig animo voor het beroep. Nick Dankerlui en Peter-Paul Bender leggen uit waarom forensisch arts toch een mooi beroep is.
Beluister het fragment

Is Sjef straks de enige forensisch arts in heel Zeeland?

Bron: NPO Radio 1
Als er niet snel iets veranderd, is Sjef Vrencken straks nog de enige forensisch arts in heel de provincie Zeeland. Zijn enige twee collega's vertrekken binnenkort. Als forensisch arts wordt verwacht dat je altijd paraat staat voor lijkschouwingen voor justitieel onderzoek. Om daar in zijn eentje verantwoordelijk voor te zijn, is voor Sjef een beetje teveel van het goede.
Beluister het fragment

DNA-deskundigen NFI als een van de eersten ter wereld geregistreerd als tekenbevoegd deskundigen op activiteitniveau

Bron: nfi.nl
Forensisch onderzoek op activiteitenniveau is een relatief nieuw vakgebied waar het niet gaat om wie een spoor heeft achtergelaten op een plaats delict of slachtoffer, maar hoe en wanneer het is achtergelaten.
Lees het nieuwsbericht

Onderzoek: doorwerking psychopathologie in terroristische misdrijven

Bron: nifp.nl
In dit onderzoek is aan de hand van pro Justitia rapporten van deskundigen nader onderzocht op welke manier de aanwezige psychopathologie heeft doorgewerkt in het ten laste gelegde terroristische misdrijf.
Download het onderzoek

Falsificatie bij rechterlijke beslissingen

Bron: Expertise en Recht
Auteur: Enide Maegherman
Naar aanleiding van rechterlijke dwalingen die de afgelopen jaren aan het licht zijn gekomen, wordt er kritischer gekeken naar rechterlijke beslissingen. Een factor die vaak een invloed lijkt te hebben is tunnelvisie. Falsificatie, waarbij men bewust probeert een theorie te ontkrachten, zou logischerwijze de neiging tot confirmeren moeten kunnen verminderen.

Forensisch adviseurs actief bij alle gerechten in Nederland: tijd voor een terugblik 

Bron: Expertise en Recht
Auteurs: Rosanne de Roo, Wanda Remijn, Jaimy Meeuwissen, Jeltje Kruithof-van Esch, Suzanne van der Heijden, Michelle Claushuis, Laura van Blijswijk-Kieftenbeld
Sinds eind 2020 beschikken alle gerechten in Nederland over interne forensische ondersteuning in de vorm van ‘forensisch adviseurs’. De auteurs gaan in op het ontstaan van de functie, de werkzaamheden die worden verricht en de grenzen van de ondersteuning.

Kamerbrief over 3e visitatie NFI

Bron: rijksoverheid.nl
Minister Grapperhaus (JenV) stuurt de Tweede Kamer het rapport 'De derde visitatieronde' over het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarbij gaat hij in op de bevindingen en op de opvolging van de aanbevelingen.
Download de kamerbrief