NRGD verwelkomt nieuwe voorzitter Henk van den Heuvel

Henk van den Heuvel nieuwe voorzitter NRGD

Tijdens het NRGD voorjaarssymposium op 17 januari jongstleden nam NRGD afscheid van voorzitter Eric Bakker. Hij wordt opgevolgd door Henk van den Heuvel. De nieuwe NRGD-voorzitter is al jarenlang actief op het schakelpunt van het recht en de forensische wetenschap. Zo is hij onder andere sinds 2018 de landelijke voorzitter van de Expertgroep Forensische Expertise. Hij werkt sinds 2013 als senior raadsheer in de sector strafrecht bij het Hof Den Haag en is momenteel gedetacheerd bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Eric Bakker & Henk van den Heuvel
Beeld: ©NRGD

Nieuw college-lid Brigitte Roodveldt

Het NRGD verwelkomt Brigitte Roodveldt als nieuw lid, namens de advocatuur, van het College gerechtelijk deskundigen. Mevrouw mr. Roodveldt is strafrechtadvocaat en houdt kantoor in Zaandam. Zij is in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten ingeschreven voor de gebieden strafrecht en jeugdstrafrecht en is tevens werkzaam in het psychiatrisch patiëntenrecht en als slachtofferadvocaat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Jaarplan 2024

Twee nieuwe deskundigheidsgebieden – Bloedspoorpatroonanalyse (BPA) en Forensische Financieel Onderzoek-, de start normering Forensische Radiologie, 170 verwachte aanvragen voor (her)registraties van deskundigen in strafzaken en de instroom van enkele tientallen nieuw opgeleide PJ-rapporteurs. In het Jaarplan 2024 publiceert het NRGD de visie en verwachtingen voor het nieuwe jaar. Naast de nieuwe ontwikkelingen staat het NRGD voor de borging van forensische kwaliteit in zijn geheel. Ook loopt een traject tot erkenning van de opleiding van het NFI, waarvoor in het afgelopen jaar een overeenkomst is getekend. Wat het NRGD in 2024 nog meer van plan is, leest u in het volledige Jaarplan 2024.

Meer dan 1000 individuele forensische deskundigen getoetst

Een bijzondere mijlpaal. Sinds de oprichting van het NRGD zijn inmiddels meer dan 1000 ‘unieke’ individuele forensische deskundigen, actief binnen één van de twaalf deskundigheidsgebieden, één of meerdere keren getoetst. Dit heeft geleid tot een goed gevuld register met onder andere 188 forensisch psychiaters, 308 forensisch psychologen/orthopedagogen, 30 DNA-deskundigen en 12 forensisch artsen. De komende jaren wil het NRGD nog verder groeien. De komende tijd breidt het NRGD het register verder uit met de deskundigheidsgebieden Bloedspoorpatroonanalyse, Forensisch Financieel Onderzoek en start de normering van Forensische Radiologie. Lees meer over deze mijlpaal

'Hoogste tijd voor een eigen register'

In Accountant Magazine wordt aandacht besteed aan de toevoeging van Forensisch Financieel Onderzoek binnen het NRGD. Michel Smithuis, directeur NRGD: "Wat dit rechtsgebied bijzonder maakt, is dat het meer om juridische geschillen gaat. Al voor de rechter in beeld komt wil een partij weten of er sprake is van fraude. Het vergroot de behoefte aan professionaliteit en onafhankelijkheid. Als een financieel forensisch deskundige bij ons in het register staat, is hij of zij getoetst door een jurist en twee vakinhoudelijke deskundigen. Zijn of haar rapportage is te vertrouwen." Lees het hele artikel in Accountant Magazine