NRGD Jaarplan 2023

NRGD Jaarplan 2023

In dit jaarplan kijken we vooruit naar 2023 en nemen we u mee in onze plannen, ambities en zorgen. We lichten toe wat onze taken zijn en hoe we daar invulling aan geven. We schetsen ontwikkelingen op de diverse deskundigheidsgebieden en in de forensische keten. Verder geven we inzage in onze bedrijfsvoering en begroting. We lichten er alvast enkele aspecten voor u uit.

NRGD Jaarplan 2023

Schaduwen rapportages Forensisch Medisch Onderzoek (FMO)

Vanaf 1 januari 2024 moeten alle FMO-rapportages die worden opgesteld, onder de in het NRGD-normenkader vallende werkzaamheden, worden gecontroleerd (ook wel schaduwen of reviewen genoemd) door een vakgenoot. Tijdens toetsingen zagen wij dat nog niet al die rapportages hieraan voldoen. Om de kwaliteit van rapportages beter te kunnen borgen stelt het College gerechtelijk deskundigen schaduwen daarom verplicht. Deze verplichting geldt voor alle geregistreerde deskundigen en alle deskundigen die een aanvraag om registratie willen doen.

Schaduwen rapportages Forensisch Medisch Onderzoek (FMO)

Normering Bloedspoorpatroonanalyse (BPA) officieel van start

Na de benoeming van de zeven leden van de Normstellingadviescommissie (NAC) voor BPA is vorige week het normeringsproces officieel gestart met de eerste bijeenkomst van de NAC. De deelnemers discussieerden onder meer over de verschillende onderdelen van een BPA-onderzoek en de competenties waar een BPA-deskundige over zou moeten beschikken. De volgende stap is het verwerken van alle input in een eerste versie van het Beoordelingskader.

Interview met Forensic Regulator Gill Tully

De afgelopen jaren interviewde het NRGD een aantal deskundigen uit de forensische keten over de formele en informele invulling van kwaliteitsborging en toezicht. Gill Tully was gedurende zes jaar Forensic Regulator in Engeland en Wales. Dat maakt haar ervaring zeer waardevol, ook gezien de ontwikkelingen in Nederland.

Interview met Forensic Regulator Gill Tully

Beeld: ©EAFS 2022 / Marcus Andrae

Belang van delen contextinformatie

In een arrest van 24 januari 2023 van het Hof Amsterdam komt het belang van het delen van contextinformatie met de deskundige (forensisch patholoog) naar voren. Dit arrest sluit aan bij de oproep van de NRGD-toetsers uit 2019 over de toegevoegde waarde van contextinformatie zodat forensisch pathologen in Nederland hun conclusies over de 'Manner of Death' gedegen kunnen onderbouwen.

Belang van delen contextinformatie