Nieuwsbrief NRGD

NRGD Jaarverslag 2022

Het NRGD heeft ook dit jaar een bijdrage geleverd om de kwaliteit van deskundigen in de Nederlandse strafrechtspraak te waarborgen en waar nodig te verbeteren. Er is nog steeds veel werk aan de winkel, en dat is in het belang van alle procesdeelnemers. 

NRGD jaarverslag 2022

Afscheid collegeleden NRGD

Deze zomer neemt het NRGD afscheid van drie Collegeleden: Stoffel Heijsman, Job Knoester en Bob Steensma (zie de vorige nieuwsbrief NRGD voor het interview met Bob Steensma). Zij hebben met hun ervaring en kennis een grote bijdrage geleverd aan de onafhankelijke besluitvorming en doorontwikkeling van het NRGD. Zij waren een waardevol klankbord voor het Bureau en waren altijd bereid om hun visie op de vele onderwerpen omtrent forensische deskundigheid te belichten. Wij zijn hen zeer veel dank verschuldigd voor hun inzet. 

Beeld: ©NRGD / Fotograaf: Ming Chao (samenvoeging van portretfoto's)

Interview met lid College gerechtelijk deskundigen Stoffel Heijsman

Als chef recherche, hoofdcommissaris van politie, politiechef van de regionale eenheid Oost Nederland en voorzitter van de board opsporing was Stoffel Heijsman jarenlang mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de forensische opsporing (FO). Per 1 juli neemt hij afscheid als collegelid van het NRGD. Tijd voor een gesprek over toegevoegde waarde en vertrouwen. 

Interview met lid College gerechtelijk deskundigen Stoffel Heijsman

Interview met lid College gerechtelijk deskundigen Job Knoester

Na acht jaar eindigt de termijn van Job Knoester als NRGD-collegelid. In die periode groeide zijn advocatenpraktijk uit tot het grootste gespecialiseerde advocatenkantoor voor TBS-zaken in Nederland. Een gesprek over specialisatie en investeren in kwaliteit. ‘In interviews uitte ik vroeger veel kritiek op het NRGD, het NFI en het NIFP. Peter van Koppen zat toen in het NRGD College en die zei tijdens een lezing of een cursus: ‘Je kan wel mopperen over het NRGD, maar ga er dan zelf bij zitten. Dan kan je er wat aan doen en je eigen oordeel vormen.’ En zo begon mijn werk voor het NRGD.'

Interview met lid College gerechtelijk deskundigen Job Knoester

Vacature: lid College gerechtelijk deskundigen - advocatuur

Het NRGD is bij wet ingesteld om de kwaliteit van de inbreng van gerechtelijk deskundigen in Nederland te borgen en versterken. Vanwege het bereiken van het einde van de benoemingstermijn neemt ons Collegelid Advocatuur afscheid. Vanwege het belang van de advocatuur hecht het College aan vertegenwoordiging uit dit veld. Als lid van het onafhankelijk College van het NRGD bent u met uw collega’s verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering ervan. Het College stelt de kwaliteitseisen per deskundigheidsgebied vast en beslist over de toelating van gerechtelijk deskundigen tot het register. Ook adviseert het College de minister en organisaties over de toepassing van beleid en regelgeving op het gebied van forensische deskundigheid in de rechtsgang.

Vacature: lid College gerechtelijk deskundigen - advocatuur

Het NRGD zoekt nieuwe juridische toetsers

Het NRGD is op zoek naar juridische toetsers voor toetsingen van aanvragen om registratie. Het NRGD certificeert en bevat forensische deskundigen uit verschillende deskundigheidsgebieden. Denk aan: DNA-analyse en –interpretatie, DNA Activity, Forensische Psychiatrie, Psychologie en Orthopedagogiek (FPPO), Forensische Pathologie en Digitaal Forensisch Onderzoek.

Het NRGD zoekt nieuwe juridische toetsers