Het NRGD in 2022: plannen en ambities

Het NRGD in 2022: plannen en ambities

Het NRGD staat vooral bekend als register van forensisch deskundigen voor onderhand twaalf verschillende deskundigheidsgebieden. Maar het NRGD doet zoveel meer. Dit jaar heeft het NRGD de volgende plannen.

Het NRGD in 2022: plannen en ambities

Interview met voorzitter College Eric Bakker en directeur Michel Smithuis

‘Het NRGD doet veel meer dan het registeren van deskundigen. Van buitenaf zie je niet zo goed wat er allemaal gebeurt. Je ziet dat er mensen in een register zitten, maar hoe we kwaliteit helpen verbeteren, dat weet je meestal niet. Dat is de afgelopen jaren gelukkig wat meer zichtbaar geworden’. Eric Bakker is voorzitter van het College van het NRGD. Samen met NRGD-directeur Michel Smithuis geeft hij leiding aan het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen. In dit interview reageren zij op uitspraken van collega’s uit het veld van forensische wetenschap en strafrecht.

Interview voorzitter College Eric Bakker en directeur Michel Smithuis

Verkenning normering forensische accountancy

Tijdens de Expertmeeting Forensische Accountancy van december is de mogelijke toevoeging van het deskundigheidsgebied ‘Forensisch Financieel Feitenonderzoek / Forensische Accountancy’ aan het register van het NRGD besproken.

Verkenning normering forensische accountancy

NRGD presenteert driemaal op het EAFS

Het NRGD neemt deel aan de conferentie van het European Association of Forensic Science (EAFS) begin juni in Stockholm en heeft drie abstracts ingediend over actuele forensische kwaliteitsaspecten. Alle drie de abstracts zijn geaccepteerd voor een presentatie.

NRGD presenteert driemaal op het EAFS

Afscheid lid College gerechtelijk deskundigen

Met het bereiken van het einde van zijn tweede benoemingstermijn heeft de heer dr. ir. J. (Hans) Henseler, lector Digital Forensics & E-discovery aan de Hogeschool Leiden, op 1 februari 2022 afscheid genomen als lid van het College gerechtelijk deskundigen.

Afscheid lid College gerechtelijk deskundigen

Grenzen per deskundigheidsgebied

De grenzen per deskundigheidsgebied geven aan welke activiteiten er wel en niet onder een deskundigheidsgebied vallen. Zo betreft bijvoorbeeld Forensische Psychiatrie, Psychologie en Orthopedagogiek (FPPO) in hoofdzaak het gedragsdeskundig onderzoek van de persoon van de verdachte.

Grenzen per deskundigheidsgebied

VOG aanvragen voortaan digitaal

U hoeft niet meer naar uw gemeente om de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. Na ontvangst van uw aanvraag om (her)registratie, zal het NRGD binnen 7 werkdagen digitaal het aanvraagformulier voor de VOG aan u toesturen. De originele VOG ontvangt u per post op uw woonadres.

VOG aanvragen voortaan digitaal

Video: indienen aanvraag om (her)registratie

U wilt zich laten registreren als deskundige in het NRGD. Om een aanvraag te doen tot inschrijving als deskundige in het NRGD, doorloopt u een aantal stappen. De benodigde documenten kunt u downloaden per deskundigheidsgebied via de verwijzingen aan de rechterzijde van deze pagina.

Toelichting registratie